Selecția pentru participarea la reuniunile de proiect din Cipru (3-9 mai 2020)

   În perioada 3-9 mai 2020, se vor desfășura două din evenimentele internaționale ale proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion”: evenimentul comun de formare a personalului și schimbul de elevi de scurtă durată din Cipru, în instituția parteneră – Gymnasium of Livadia. Conform bugetului aprobat, vor participa 6 elevi și un profesor însoțitor din echipa de proiect (la schimbul de elevi) și trei profesori din echipa de proiect (la evenimentul de formare a personalului).

   În săptămâna 20-24 ianuarie 2020, se va realiza selecția participanților la aceste evenimente internaționale, iar rezultatele vor fi anunțate pe site-ul oficial al proiectului, https://pantins.ro și pe site-ul oficial al instituției, http://lmkvs.ro , pe 24 ianuarie 2020.

CRITERII DE SELECTIE SI EXPEDIEREA CANDIDATURII

Erasmus+ KA229 “Pantins pour l’inclusion”: « LA PRINCESSE ENSORCELÉE » et« L’ECOLE DES MAGICIENS»

Produit dans le projet Erasmus+ KA229 « Pantins pour l’inclusion », « La Princesse Ensorcelée », spectacle de pantins, c’est une pièce mise en scène par Alexandru Mîță avec les élèves de la 7ème du Lycée Théorique „Mihail Kogălniceanu” Miruna Ilinca Crețu, Maricela Raluca Georgiana Enache, Alex Cogălniceanu, Teofan Corogeanu et Bianca Ciuchilan.
Le spectacle avec poupées, une production du projet Erasmus+ «Pantins pour l’inclusion », « L’Ecole des magiciens » mis en scène par Alexandru Mîță, a comme vedettes Alex Cogălniceanu, Cerasela Madalina Nechita, Bianca Ciuchilan, Daria Zaharia, Miruna Ilinca Crețu, Costel Cristian, Maricela Raluca Georgiana Enache, Ioan Eduard Rusu, Teofan Corogeanu, Bianca Rotariu – toujours des élèves de la 7ème du Lycée Théorique « M. Kogălniceanu » de Vaslui, membres de l’équipe du projet Erasmus+ KA229 « Pantins pour l’inclusion ».
Ce sont deux comédies dans le style de la comédie-bouffe et de la farce, avec bien des enseignements moralisateurs subtilement insérés que nous vous invitons à visionner dans l’enregistrement réalisé pendant la fête organisée le 28 Novembre 2019, à Vaslui, au Musée Départemental « Ștefan cel Mare », pour célébrer la Journée Internationale des Professeurs de Français.

https://pantins.ro – le site du projet Erasmus+ “Pantins pour l’inclusion”, coordonné par notre lycéePROIECTUL ERASMUS+ KA229 “PANTINS POUR L’INCLUSION” – SIMPOZIONUL INTERNAȚIONAL DE ARHEOLOGIE DIDACTICĂ DIN 14-11-2019

„Unde ni-s entuziaștii, visătorii, trubadurii,
Sa ne cânte rostul lumii și splendorile naturii?
Unde ni-s sămănătorii generoaselor cuvinte,
Magii ocrotiți de stele, mergătorii înainte,
Sub credințele sfărâmate și sub pravilele șterse
îngropând vechea durere, cu-al lor cântec să reverse
Peste inimile noastre mângâiere și iubire,
și cuvântul lor profetic, inspirata lor privire,
Valurile de-ntuneric despicându-le în două,
Splendidă-naintea noastră să ne-arate-o lume nouă!”
(Alexandru Vlahuță – Unde ni sunt visătorii?)

 Chintesența primei ediții a fost înmănuncheată în numărul 1 al Revistei Române de Arheologie Didactică, lansat în debutul Simpozionului Internațional – ediția 2019: un op cuprinzând articole de valoare pledând cauza recuperării celor mai bune manuale, metode și procedee – ceea ce a avut mai bun învățământul nostru și a fost pe nedrept pus la index, dat uitării, marginalizat, privând generații întregi de roadele geniului pedagogic al predecesorilor. Revista va fi disponibilă în curând și în  format electronic, pe site-ul dedicat și pe cel al proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion”. Tema grafică aparține talentatului artist plastic Nicu Brașoveanu, profesor la Liceul Pedagogic „I. Popescu” și la Școala Gimnazială de Arte „N. N. Tonitza” Bârlad. De asemenea, sub îndrumarea colectivului de aur de artiști plastici ai acestei instituții (cu Sebastian Pascu, Eduard Piciu, Nicu Brașoveanu), membră a Consorțiului DEOR al proiectului Erasmus+ KA229 “Pantins pour l’inclusion”, s-a realizat prima “armată de marionete” modelate în lut, utilizate apoi la două din piesele prezentate în cadrul simpozionului.

   Ediția 2019 s-a constituit în eveniment de lansare a proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion”, în primul rând deoarece metoda propusă de proiect – predarea disciplinelor lingvistice și non-lingvistice prin intermediul teatrului de animație – este o readucere în atenția comunității didactice a unei foarte vechi metode de educație, care îi privea pe toți și îi includea pe toți – și prin care se făcea critica societății, se transmiteau valori morale, se aduceau informații „la prima mână” despre evenimente politice și sociale pe care trupele itinerante le cunoșteau fiindcă, de cele mai multe ori, erau martore fidele ale acestora. De asemenea, prin variante ale acestei metode – teatrul de păpuși religios – se transmiteau valori spirituale, mesaje cu caracter mistic, se realiza apropierea față de biserică și se decriptau semnificații.

   Evenimentul a început prin discursul înaltului oaspete al manifestării – Excelența-sa, ambasadorul Republicii Belarus la București, Andrey Grinkevich, urmat de mesajele de susținere ale autorităților județene și municipale vasluiene, transmise de președintele Consiliului Județean Vaslui, profesor Dumitru Buzatu, vicepreședintele acestui organism, profesor Vasile Mariciuc și de viceprimarul municipiului Vaslui, Dragoș Cazacu.

   Senatorul Gabriela Crețu, profesor de științe sociale la Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu”, a evocat tradiția teatrului ca instrument și metodă eficientă de învățare prin prisma propriei experiențe de coordonator al unei trupe de teatru școlar a liceului care a generat multe actuale talente ale scenei românești.

   Profesor Gabriela Plăcintă, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, a mulțumit înalților oaspeți pentru recunoașterea valorii evenimentului, readucând în prim-plan importanța revenirii la reperele esențiale ale educației care au făcut din școala românească una de prestigiu.

  Dr. Mircea Platon, redactor-șef al prestigioasei reviste culturale „Convorbiri Literare”, a avut o intervenție memorabilă. Modelul nostru de învățământ trebuie reașezat după datele propriei culturi, iar nu calchiat ca rod al unei imitații forțate, precum mai noua idee a adoptării „modelului finlandez”, model care nici în țara de origine nu este, în realitate, unul de succes; tot succesul apus al învățământului finlandez ar proveni dintr-un stil clasic de învățământ care a fost înlocuit cu un experiment avangardist ale cărui rezultate au nemulțumit comunitatea educativă finlandeză, fiind net inferioare „tiparului clasic”.

   Invitat special al evenimentului a fost scriitorul francez Gérard Luçon, fost director în Ministerul francez al Justiției, care a expus publicului extrem de interesat problematica reintegrării sociale și educaționale a adolescenților infractori din țări africane în care Franța asigura asistența juridică, experiență de viață și umanitară pe care a coordonat-o.

   O delegație de profesori din raionul Anenii Noi – Republica Moldova, a participat la Simpozion, profesorii arătându-se dornici de implicare în Consorțiul de diseminare și exploatare a rezultatelor acestui proiect. Domnul Eugeniu Margine, director al Liceului Teoretic „A. Straistă” din Anenii Noi, a vorbi despre noutățile învățământului moldovenesc, în paralel cu necesitatea menținerii a tot ceea ce tradiția acestui învățământ are mai de valoare.

   Profesor universitar doctor Aurelian Bălăiță, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, a elogiat inițiativa proiectului Erasmus+ și totodată a indicat elevilor din public care ar putea deveni opțiunile lor dacă se hotărăsc, în urma experienței acumulate în proiect, să aleagă cariera artistică. Colaborarea cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași va continua, sub auspiciile proiectului, urmând a se semna un acord de cooperare în acest sens.

   Lucian Onciu, director al Centrului Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, a reliefat importanța teatrului tânăr și a teatrului de animație ca factor de educație culturală, rememorând prestația sa actoricească într-o piesă cu marionete după I. L. Caragiale, regizată chiar de prof. universitar dr. Aurelian Bălăiță.

   Romică Brunchi, director al Centrului Cultural „Podul Înalt” din Muntenii de Jos (sediu al singurului teatru instituționalizat de marionete din județul Vaslui, vizitat în cadrul activităților de predare-învățare-formare ale proiectului din 14-11-2019), a vorbit publicului despre teatrul de animație ca reinterpretare a actului artistic, despre vocația socială a teatrului și despre cum teatrul său de păpuși rural parcurge sute de kilometri, localități și comunități pentru a sădi în sufletele spectatorilor, mai mici sau mai mari, mesaje nobile.

   Aurelia Curelaru, profesoară de limba franceză la Liceul „Ștefan Procopiu” din Vaslui, a descris un experiment artistic reușit, realizat împreună cu colega sa, profesoara Anca Bocan, în care au folosit valențele expresive ale teatrului de umbre.

   O altă comunicare de specialitate, despre creativitate didactică prin joc, a fost realizată de profesoara de franceză Lola Gabriela Tătaru, membră a echipei de proiect Erasmus+ „Pantins pour l’inclusion” de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui.

   Alte contribuții, care vor face parte din viitorul număr al Revistei Române de Arheologie Didactică, au fost cele ale membrilor echipei de proiect a instituției coordonatoare: Mihaela Dumitrița Bahman – Jocul didactic în orele de limba română – limbă străină și Cristina Borțun, Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui – „De l’écriture créative en classe de FLE”, iar eleva Eva Roșu a pregătit o prezentare despre un mic istoric al teatrului de animație.

  Foarte importante, prezentările partenerilor proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion” au fost construite pe două axe: o prezentare a echipei de proiect și a instituției, împreună cu prezentarea activității de până la momentul activităților de predare-învățare-formare ale întâlnirilor de proiect de la Vaslui și cu creionarea istoriei naționale a teatrului de animație. Au luat cuvântul Sandra Romeiro (coordonator), Nuno Santos – Agrupamento de Escolas de Vialonga, Portugalia; Antonis Antoniou (coordonator) – Gymnasium of Livadia, Cipru; Sabrina de Bernardis (coordonator), Paola de Santis – Scuola Media Frosinone 3, Frosinone, Italia; Anișoara Răuță, Cristina Maria Șelaru (coordonator), Ioan Patrici – Școala gimnazială nr. 1 Pungești, jud. Vaslui.

   Partea a II-a a Simpozionului, denumită „Pratiques des pantins”, a cuprins spectacole de teatru, deosebit de apreciate de public, pregătite de elevii din echipa proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion”. Trupa Clubului de limba rusă Vasluia prezentat spectacolul „Gâștele-lebede – Гуси-Лебеди” – în regia profesoarei Eugenia Crețanu, cu elevii Clubului de limba rusă Teodor Sava, Elena Jidănașu, în rolurile principale. Trupa Școlii Gimnaziale nr. 1 Pungești – instituție parteneră în proiect, a prezentat spectacolul – „La cireșe” (după Ion Creangă). Trupa „Teatrul nostru * Notre Théâtre * Our Theater” a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” Vaslui a prezentat piesele: „La Princesse ensorcelée” un spectacol de Alexandru Mîță cu elevii clasei a VII-a a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu”: Miruna Ilinca Crețu, Maricela Raluca Georgiana Enache, Alex Cogălniceanu, Teofan Corogeanu Bianca Ciuchilan; „L’Ecole des magiciens” regizat de Alexandru Mîță, cu Alex Cogălniceanu, Cerasela Madalina Nechita, Bianca Ciuchilan, Daria Zaharia, Miruna Ilinca Crețu, Costel Cristian, Maricela Raluca Georgiana Enache, Ioan Eduard Rusu, Teofan Corogeanu, Bianca Rotariu „Grijuliu ca un frate” (adaptare după Ellie Bassan de Mihaela Claudia Liteanu, regia Mihaela Claudia Liteanu), în interpretarea elevilor-actori Ioan Rusu, Alex Cogălniceanu, Mara Măntăilă, Maricela Enache, Ștefan Chiper, Theona Cumpănă, Călin Năstase, Sofia Pandelea, Costică Cristian, Bianca Ciuchilan; „Le Roman de Renard, premier volet” – spectacol de Alexandru Mîță, cu Petra Rusu, Andrei Hușanu, Ioana Vieru, Bianca Furnică. Menționăm că piesa „L’école des magiciens” a câștigat Marele premiu al secțiunii în limba franceză a Festivalului de Teatru Bilingv „Eugen Ionescu” de la Buzău, din 1-3 noiembrie 2019, iar piesa „La princesse ensorcelée” a fost laureata premiului al doilea al aceluiași festival.

   Forța artistică, expresivitatea, dorința de exprimare prin intermediul teatrului de animație au fost unanim apreciate de toți spectatorii, motivând trupele prezente și partenerii proiectului să continue în munca dificilă, dar plină de satisfacții, a realizării activităților proiectului Erasmus+ KA229 „Pantins pour l’inclusion”.

   Eveniment de lansare al acestui proiect, Simpozionul Internațional de Arheologie Didactică – ediția 2019 a fost o sursă de inspirație și, totodată, continuarea materializării conceptului de succes al arheologiei didactice – nou teren de cercetare care invită la rigoare științifică, creativitate și reîntoarcerea la ceea ce a avut mai valoros școala.

 

Erasmus+ “Pantins pour l’inclusion” pentru elevi! Formular de înscriere

Termen: 15 octombrie 2019

Proiectul Erasmus+ „Pantins pour l’inclusion” 2019-2021 caută talente în următoarele domenii:

– arte plastice

– actorie

– muzică vocală și instrumentală

– IT– Windows 10 și nu numai;

– dans

– film și fotografie

– grafică computerizată

Formular de înscriere și informații: https://forms.gle/6d5K4WJgaZBby9vQA

Autori: Iosif Timofticiuc, Mihnea Turcu, XA

Structura anului şcolar 2019-2020

În conformitate cu ordinul ministrului Educației Naționale nr. 3.191/2019 privind structura anului şcolar 2019-2020, cursurile anului şcolar 2019-2020 încep luni, 9 septembrie și sunt dispuse pe durata a 35 de săptămâni. 

Structura anului școlar cuprinde semestrul I (9 septembrie  – 20 decembrie 2019) şi semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020).

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: 

  • vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020)
  • vacanţa de primăvară (4 aprilie – 21 aprilie 2020)
  • vacanţa de vară (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 – 2021)

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie – 3 noiembrie 2019. 

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 5 iunie 2020.

Programul naţional „Şcoala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfășurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.

În zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a calificării profesionale/a competenţelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei.

Piesele prezentate de trupa Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui la ediția a XIX-a a Festivalului de teatru în limba engleză “Come with Us to Dramaland”, Cluj-Napoca, 7-9 iunie 2019

1) Comedia “Grijuliu ca un frate” (după Elie Bassan), în regia Mihaelei Liteanu – povestea unui tânăr pictor, Julian Dubbs, care trăiește într-o mansardă și este jefuit de un hoț plin de scrupule care sfârșește prin a-i rezolva o mulțime de probleme, în mod paradoxal. Rolurile au fost interpretate de elevii Horațiu Dăniciuc (Julian Dubbs, pictor sărac), Matei Ninu (hoțul), Sara Doroftei, Elisabeta Motaș, Ștefan Chiper, Teodora Antonache, Alex Cogălniceanu, Oana Butnaru, Ștefan Sava, Eva Chiriță.

Matei Ninu și Horațiu Dăniciuc au fost laureați ai Premiului pentru cel mai bun dialog între două personaje. Piesa a obținut, de asemenea, Premiul al III-lea pentru cel mai bun scenariu adaptat și Premiul Juriului – unul din cele mai râvnite trofee ale Festivalului.

2) Piesa lui Allan Seymour „O zi pe an”. Regia Mihaela Liteanu.

Elevii – actori: Tudor Visu (Alf Cook, tatăl), Teodora Pinzariu (Dot Cook, mama), Esthir Pilă (Rose Cook, fiica), David Dumitriu (Hughie Cook, fiul), Bianca Costin (Jan Castle, iubita lui Hughie), Tudor Stavăr (Wacka Dawson, vechi prieten al familiei), Miriam Gurguță, Anastasia Ulea (două ziariste, povestitori).

   Juriul a apreciat după cum urmează: Premiul I pentru cea mai bună trupă; Premiul Special pentru cea mai potrivită costumație și recuzită; Tudor Stavăr a fost răsplătit cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar iar Tudor Visu – cu Premiul II pentru cel mai bun actor actor în rol principal.

Participare ovaționată a trupei de teatru în limba engleză a Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui la ediția a XIX-a a Festivalului de teatru în limba engleză “Come with Us to Dramaland”, Cluj-Napoca, 7-9 iunie 2019

Este al unsprezecelea an consecutiv de când trupa de teatru în limba engleză de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” participă la cel mai important festival de profil în limba engleză, cunoscut în toată lumea artistică și educațională europeană – „Come with Us to Dramaland” de la Cluj-Napoca, competiţie oficială a Ministerului Educaţiei Naţionale, organizată de CETA – Asociaţia profesională a profesorilor de limba engleză şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, alături de Radio România – studioul Cluj, de autorităţile locale şi judeţene şi de numeroşi parteneri. Și, ca de obicei, așa cum ne-au obișnuit într-o frumoasă tradiție, actorii trupei de teatru în limba engleză a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” au reușit, și de data aceasta, prin măiestrie interpretativă și stăpânirea unei limbi engleze deosebite, să convingă juriul de calitatea artei lor, astfel încât au fost răsplătiți cu numeroase și importante premii.

   Trupa elevilor de gimnaziu a prezentat adaptarea comediei “Grijuliu ca un frate” (după Elie Bassan), în regia Mihaelei Liteanu – povestea unui tânăr pictor, Julian Dubbs, care trăiește într-o mansardă și este jefuit de un hoț plin de scrupule care sfârșește prin a-i rezolva o mulțime de probleme, în mod paradoxal. Rolurile au fost interpretate de elevii Horațiu Dăniciuc (Julian Dubbs, pictor sărac), Matei Ninu (hoțul), Sara Doroftei, Elisabeta Motaș, Ștefan Chiper, Teodora Antonache, Alex Cogălniceanu, Oana Butnaru, Ștefan Sava, Eva Chiriță.

   Matei Ninu și Horațiu Dăniciuc au fost laureați ai Premiului pentru cel mai bun dialog între două personaje.

   Piesa a obținut, de asemenea, Premiul al III-lea pentru cel mai bun scenariu adaptat și Premiul Juriului – unul din cele mai râvnite trofee ale Festivalului.

   Trupa elevilor de liceu a prezentat, tot în regia și adaptarea profesoarei Mihaela Liteanu, piesa lui Allan Seymour „O zi pe an”. Frumoasa și modesta familie Cook din Sydney e formată din oameni care muncesc din greu pentru a se împlini. Alf, veteran al celui de-al doilea război mondial și Wacka, vechi prieten și veteran al ambelor războaie, așteaptă 25 aprilie – Ziua Veteranilor din Australia (ANZAC), o zi foarte specială pentru ei. Hughie, fiul lui Alf, idealist revoluționar, este student la Universitate, îndrăgostit de bogata sa prietenă, Jan Castle. El și Jan intenționează să scrie un articol de ziar pentru a dezvălui câteva adevăruri triste despre Ziua Veteranilor. Se creează un conflict între Hughie și părinții săi, lucrurile se complică, iar punctul culminant este atunci când Hughie află că Jan a publicat deja articolul singură, într-un mod foarte diferit de ceea ce ar fi trebuit să fie. Piesa este o pledoarie împotriva războiului și consecințelor sale profunde și triste și promovează ideea că tinerii trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru a evita repetarea unor astfel de nenorociri.

   Au impresionat prin talentul lor elevii – actori Tudor Visu (Alf Cook, tatăl), Teodora Pinzariu (Dot Cook, mama), Esthir Pilă (Rose Cook, fiica), David Dumitriu (Hughie Cook, fiul), Bianca Costin (Jan Castle, iubita lui Hughie), Tudor Stavăr (Wacka Dawson, vechi prieten al familiei), Miriam Gurguță, Anastasia Ulea (două ziariste, povestitori).

   Juriul a apreciat cu binevenite superlative arta teatrală a elevilor vasluieni, după cum urmează: Premiul I pentru cea mai bună trupă; Premiul Special pentru cea mai potrivită costumație și recuzită; Tudor Stavăr a fost răsplătit cu Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar iar Tudor Visu – cu Premiul II pentru cel mai bun actor actor în rol principal.

   Felicitări tuturor membrilor trupei de teatru a Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” și coordonatoarei, profesoara Mihaela Liteanu, pentru această nouă confirmare a valorii limbii engleze și a calității teatrului pentru elevi pe care această echipă strâns unită l-a demonstrat, încă o dată, la cel mai mare și mai greu festival de profil în limba engleză din România – Come with Us to Dramaland, de la Cluj-Napoca!