Trupa LMK la Festivalul de teatru bilingv “Eugen Ionescu” – noiembrie 2017

  

 

 

Trupa de teatru a Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu” Vaslui, condusă de doamna profesoară Mihaela Claudia Liteanu, a obţinut o nouă confirmare a valorii şi a talentului componenţilor săi – elevi de gimnaziu şi de liceu (în principal de la profilul bilingv – limbi moderne): premiul I şi premiul al II-lea la ediţia a IX-a a Festivalului de Teatru Bilingv “Eugen Ionescu” desfăşurat la Buzău, în perioada 25-26 noiembrie 2017. Astfel, piesa de teatru “Mai bine mai târziu, domnule Godot” a obţinut cea mai înaltă distincţie a competiţiei, Premiul I la secţiunea pieselor în limba română, iar piesa cu elevi de gimnaziu, „Mărirea şi decăderea motanului Tom Thomas”, a obţinut un foarte onorant loc al II-lea.

   Festivalul este cu atât mai prestigios cu cât însuşi dramaturgul român de expresie franceză Matei Vişniec este unul din fanii săi, fiind oaspete îndrăgit al mai multor ediţii ale festivalului, ba chiar prezidând şi juriul acestui festival-concurs. În organizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău şi a Centrului Cultural Francofon Buzău, cu cooperarea autorităţilor judeţene şi locale buzoiene dar şi cu sprijinul Institutului Francez din Bucureşti. Coordonat de doamna inspector şcolar pentru limbi romanice, Maria-Monalisa Pleşea şi de doamna inspector Liliana Ivănel, festivalul este deja o marcă de prestigiu a judeţului Buzău, fiind inclus în Calendarul oficial al competiţiilor Ministerului Educaţiei Naţionale. Este o competiţie ambiţioasă care reuneşte trupe de teatru foarte bune din toată ţara, texte dramatice ambiţioase şi pasiunea pentru teatrul jucat în limbi moderne.

   Cele două piese, adaptate şi regizate de profesoara Mihaela Liteanu, au prezentat o viziune dramatică a unor probleme actuale ale umanităţii, reliefate subtil prin metafore scenice deosebite, inspirate de teatrul absurdului şi puse în scenă cu ajutorul talentului nativ al elevilor-actori.

   Prima piesă, intitulată “Mai bine mai târziu, domnule Godot”, adaptare după Doru Moţoc, are acţiunea plasată într-o lume întoarsă cu susul în jos de cel de-al treilea război mondial, în care unii oameni, conduşi de personajul lui Eugen Ionescu, Béranger, luptă să supraviețuiască printre o mulțime de rinoceri (oameni care îşi păstrează aspectul uman, dar au pierdut capacitatea de a vorbi, şi să se comporte violent şi sălbatic). Atras de capacitatea şi obstinaţia lor de a supraviețui, apare Godot (personajul lui Samuel Becket, un fel de Dumnezeu, ultima speranță a oamenilor), care vrea să înțeleagă ce se întâmplă pe planeta Pământ. Din păcate, el nu poate îndeplini aşteptările oamenilor de a fi ajutaţi şi salvaţi complet de el, deoarece trebuie să respecte liberul arbitru al oamenilor şi să intervină cât mai puțin posibil în viața lor. În cele din urmă, va trebui ca oamenii să se confrunte cu adevărul: în principiu, ei înşişi vor supraviețui, vor rămâne oameni, în ciuda tuturor tentațiilor de a deveni rinoceri pentru o viață mai uşoară.

   Distribuţia acestei piese este formată din elevii: Tudor Visu (rolul Godot), Radu Neacşu (Béranger), în rolurile Oamenilor: Denisa Ouatu, Teodora Pînzaru, David Dumitriu, Esthir Pilă; în rolul Femeia fugară: Ramona Gherasim, în rolul Păzitorului de sclavi – Tudor Stavăr, iar în rolurile rinocerilor: Anastasia Ulea, Aliodor Iosif Timofticiuc şi Robert Bazon.

   Cea de-a doua piesă, adaptare liberă după Arthur Miller de Mihaela Liteanu, drama satirică „Mărirea şi decăderea motanului Tom Thomas”, a fost prezentată la secţiunea rezervată elevilor de gimnaziu. Familia Bicker are un motan (Tom Thomas), despre care află, într-o bună zi, cu stupefacţie, că a învățat să scrie, să citească și să vorbească engleza, dar şi să folosească alte pisici ca spioni pentru a primi informații despre oameni influenți ai orașului și, în acelaşi timp, că este hotărât să devină noul primar al orașului,  alegerile urmând să se desfăşoare peste puţin timp. Prin șantaj și tupeu, îi face pe acești oameni influenți să-l ajute să devină primar. Cetățenii orașului votează pentru Tom Thomas pe baza imaginii false, create de ziarele locale, fără să știe că votează pentru un motan. Foarte puțini oameni cunosc adevărul (şi aceştia sunt cei pe care îi constrânge sau şantajează). De îndată ce devine primar, se hotărăște să devină guvernator al statului. Ajutat din nou de aceiași oameni, el este doar un pas aproape de victorie, pe cale să câștige alegerile în calitate de guvernator, când un instalator cinstit și foarte muncitor, Sam, îl descoperă și îl arată aşa cum este el – un motan, cetățenilor pentru care au votat, neştiind cu cine votează. În finalul piesei, Tom Thomas se întoarce, umilit, acasă la familia Bicker, dar nimic nu promite faptul că, într-o zi, nu o va lua de la capăt, în nemăsurata ambiţie de a conduce oamenii, profitând de naivitatea sau de buna lor credinţă, pentru a-şi asigura un trai îndestulat şi a-şi alimenta dorinţa nemăsurată de putere.

   În această dramă satirică au evoluat, reuşind să impresioneze juriul, care le-a acordat Premiul al II-lea al competiţiei, David Dumitriu (motanul Tom Thomas), Ninu Matei (în rolul primarului oraşului), Flavius Carabaş (în rolul George Bicker), Eva Roşu (Adele Bicker), Robert Bazon (în rolul instalatorului Sam), Cristian Profire (în rolul vicepreşedintelui băncii, domnul  Billings), Ştefan Chiper (om de serviciu), cetăţenii votanţi ai oraşului: Vlad Păun, Iosif Aliodor Timofticiuc, Sara Doroftei, Ştefan Sava.

   Vă oferim o galerie de imagini din festival ale trupei, care cuprinde şi diplomele şi trofeele obţinute. De asemenea, vom difuza înregistrările din spectacol ale pieselor premiate.

   Îi felicităm, pe această cale, pe participanţii şi organizatorii Festivalului de Teatru Bilingv “Eugen Ionescu” de la Buzău, precum şi pe părinţii care au susţinut, alături de profesorii Liceului Teoretic “Mihail Kogălniceanu’ Vaslui, performanţa artistică a acestor elevi.

Distribuie LMK Vaslui pe reţele sociale!

Leave a Reply